Mange beboere har den siste tiden kommet med klager om at det dugger på utsiden av de nye vinduene våre. Dette har ikke vært noe problem før, men er noe som har kommet med de nye vinduene våre.

Problemet er ikke helt nytt og skyldes den spesielle værsituasjonen som gjerne inntreffer om høsten: varme og fine høstdager kombinert med kalde netter.

På dagen vil det varme og fine været gjøre at lufta tar opp ekstra mye fuktighet. På natten/morgenen når det blir kaldt, så vil ikke lufta klare å holde på fuktigheten og vi får kondens (eller "dugg" som vi gjerne kaller det). Jo kaldere flater vi har, desto mer kondens vil vi få.

De gamle vinduene våre isolerte ikke så veldig bra og derfor ble utsiden av vinduet varmet opp av varmen fra leiligheten. Siden vinduet var varmt på utsiden, ble det heller ikke noe problem med dugg.
De nye vinduene derimot, isolerer mye bedre. Derfor blir utsiden av vindusglasset mye kaldere. Fordelen med dette er åpenbart at vi får mye mindre varmetap og dermed fyrer vi ikke så mye for kråkene. Ulempen er at vi får dugg-problemer om høsten når været er fint.

Det er ikke så mye vi kan gjøre med dette. Rådene som gis, er å skjerme vinduene litt om natten slik at det ikke blir så mye utskifting av lufta rundt vinduene. Dette kan man f.eks. gjøre ved å ta markiser e.l. litt ut.

For mer informasjon, se følgende artikkel på Nordan sine hjemmesider: http://www.nordan.no/nordan/artikler/nyheter/149-dugg-på-utsiden-av-glass eller gjør et nettsøk på "Dugg på utsiden av vinduer".